Karnım kocaman olmuştu, onuncu ayın artık son haftasındaydım. Uzun zamandır enerjimde bir değişiklik hissediyorlardı. Karnımdan gelen tekmeler, heyecanım ve yüreğimden fışkıran yoğun bir sevgiyi farketmemiş olmaları imkansız. Kapı açıldı ve Pia elinde bir bebekle içeri girdi...
Üzerime zıplacaklarını bildiğim ve elimdeki canlıyla da halen yabancı olduğum için, hızla girip bebeği elimden bıraktım. Etna ve Zuzuya katılıp bir güzel oynadım onlarla. Sonra Güneş'i koklattım. Fazla ilgilenmeyip gittiler.
İlk karşılaşma için normaldi. Sevgi zamanla olacak bir şeydi.
Etna sonraki gün Güneş'i yalama moduna geçti, bu köpeklerde yavrulara yapılan bir ritüeldi. Temizlik, sevgi gösterimi ve hoşgeldin mesajı içeren bu yalama seansları bebeğimin kutsandığı anlamına geliyordu. :))
Ama tabiki sizlerin de yaşayacağı gibi etrafta nineler, anneanneler, babaanneler locası bulunmaktaydı, hayvan bebeğe her yaklaştığında çıkardıkları seslerle evrende bir delik daha açılacaktı.
Bu süreç biraz uğraştırıcı ama çok güzel bir tarifi var sakinlik, sükunet ve nezaket. Lohusalığın da vermiş olduğu hormonlara dayanarak büyük tepkiler vermek, karşılıklı restleşmek sadece olayı daha da işin içinden çıkılamaz yapacaktır.
Bu süreçte büyüttüğünüz her stresin bebeğinize yansıyacağını unutmayın. Çok sakin olmanızı onları dinlemenizi ve kendinizi anlatarak bu süreci biraz zamana yaymanızı öneririm.
Onlara örnek olayların videolarını izlettirerek, bilgiler paylaşarak yavaş yavaş korkularını yenmelerine destek olabilirsiniz. En önemlisi de çocuğunuzun zamanla sapasağlam örülen bağışıklık sistemi ve özgüvenini gördükçe korkuları sevgiye dönüşecektir.
Bu işin sağlık boyutuna gelirsek uzun süreli araştırmalarımı sizlerle paylaşmak isterim.
İnsanlar olarak aslında mikroplarla şahne bir yaşam ilişkisi içersindeyiz. Tüm bu düzenin kurulması bebeklikte başlıyor. Okuduklarımdan çıkardığım ana başlıkları sizin için özetledim.
☀️Özellikle tüylü hayvanlar için yapılan araştırmada kedilerin çocuğun sağlığına katkısı yadsınamaz fakat köpeklerin oranı bir tık daha fazla durumda. Ev hayvanları bağırsak florasındaki iyi bakterileri destekliyor. Böylece bağışıklığın temeli baştan kuruluyor.
☀️Olası mikroplara karşı çocuk en erken yaşta buna bağışıklık kazandığı için daha güçlü bir bedene sahip olduğu da öne sürülen sebepler arasında.
☀️Köpeklerle birlikte yaşayan bebekler diğer bebeklere göre %29 daha az antibiyotik kullanıyor.
☀️Alerji olma ihtimali minimuma iniyor.
☀️Burun akıntısı ve soğuk algınlığına yakalanma riski daha düşük oluyor.
☀️Kedi ve köpeklerden geçen hastalık yok denecek kadar az, aşıları düzenli yapılan bakımlı bir kedi ve köpekten hastalık kapma ihtimaliniz eve gelen insanlardan hastalık kapma ihtimalinizden binde bir daha az.
☀️Mutluluk hormonunun bile %5 beyin, %95 bağırsakta üretildiği gerçeğiyle birlikte kedi ve köpeklerle yaşayan çocuklar daha mutlu ve sağlıklı bir kişiliğe sahip oluyor.
☀️Hayvanların çocuk sağlığındaki faydaları daha anne karnındayken etkisini göstermeye başlıyor.
☀️Hayvanlarla yaşayan çocukların özgüvenleri destekleniyor, sosyal olarak daha sağlıklı yetişmelerine destek sağlıyor.
Mikroplarla ve hayatla olan bu şahane dengeyi nasıl kurduğumuzu uzman bilim adamlarından dinlemek ve deneylerini görmek isterseniz Netflix'deki Bebekler (Babies) Belgeselini öneririm, gerçekten keyifli.
Evde bir kedi bir köpek ve bir bebekle yaşamak gerçekten çok keyifli, evimiz sevgi ve huzurla dolu.
Size son olarak hayvan dostlarımızın sağlıklarının ve temizliklerinin önemini vurgulamak isterim. Köpeğimiz kesinlikle eve tuvaletini yapmıyor, doğalarında yaşadıkları yere yapma huyları zaten yok. Kediler de oldukça titizdir, kumuna özen göstermek onun da mutlu bir kedi olmasını sağlayacaktır.
Kedili, köpekli ve bebekli sorularınızı ve yazılarınızı bikedibikopekbibebek@gmail.com adresine gönderebilir, görüşlerinizi bize yazabilirsiniz.
Commentaires